23. dubna 2008

Architektura podnikání (Business architecture, Enterprise architecture)

Architektura podnikání vytváří inženýrskou a znalostní platformu pro BPM. Formalizuje komplexní struktury podnikání, jeho sémantiku a hodnotové řetězce do business modelu, který v určitých notacích zachycuje základní rozměry podnikání dané použitým rámcem (frameworkem) ve vybraných notacích pomocí nástrojů a další technologie BPMS.

Zkratky: EA (Enterprise architecture), BA (Business architecture)

Kliknutím zvětšíte obrázek v novém okně.


Výklad pojmu:
Velmi zjednodušeně můžeme říci, že architektura podnikání je to, co dnes v podniku z hlediska jeho struktur umíme popsat modelem a inženýrsky řídit. Architektura podnikání se od architektury klasické, která má poměrně statický charakter, přece jen liší. Musí totiž zvládat i dynamiku času – řízení své vlastní změny. K řízení architektury podnikání potřebujeme sémantiku kódování či zachycování objektů podnikové reality a jejich vztahů, čili notaci pro business model, nástroj či platformu, které nám to umožní (BPMS), a vhodné postupy (metodiky).

Poznámky:
Pojmy Enterprise architecture (EA) a Business architecture (BA) jsou částečně zaměnitelné. EA je původem z oblasti architektury informačních systémů. Zahrnuje klasifikaci všech podnikových zdrojů, především z pohledu IS&IT. Obsah pojmu se postupně rozšířil i na oblast vlastního podnikání. Existuje řada ucelených rámců, které EA/BA popisují.

Framework, česky rámec - integrační koncept odvozený z holistické analýzy podnikových systémů. První krok při vytváření architektury předpokládá model podnikových procesů, který je značně složitý a proto je rozdělen na jednotlivé pohledy, aby se tato složitost zpřehlednila. Díky tomuto rozdělení se dají obsahy jednotlivých pohledů popsat speciálními metodami, které se k danému pohledu hodí, aniž by bylo nutno přihlížet k četným vztahům a spojením s ostatními pohledy. Poté se vztahy mezi pohledy propojí a zkombinují pro vytvoření celkového řetězce procesů bez zbytečných redundancí. Dalším technikou, která rovněž sníží složitost, je využití různých popisných úrovní. Podle životního cyklu se využijí různé popisné metody pro informační systémy podle své blízkosti k informačním technologiím. To umožňuje konzistentní popis počínaje business logikou až po její příslušnou technickou realizaci. Architektura tedy vytváří rámec pro vývoj a optimalizaci integrovaných informačních systémů i pro popis jejich realizace.
Nejznámějšími rámci jsou Zachman (ZIFA), FEAF, DODAF, TOGAF, Spewak (EAP), IDEF a ARIS. Liší se mírou komplexnosti a svým účelem (některé slouží jen pro architekturu IS).
Pojem framework je ale často užíván i ve smyslu jakéhokoliv uceleného konceptu.